![](https://slingerland-advies.nl/wp-content/uploads/2023/09/professionele_zeggenschap.png)
Van visie op zeggenschap tot uitwerking van zeggenschap in de praktijk, van theorie naar doen
Zeggenschap is een belangrijke sleutel om jouw professionele kracht te versterken. Het betekent dat je als zorgprofessional zelf kunt beslissen als het over je professie gaat (beroepsontwikkeling en beroepsinhoud). Vanaf 1 juli 2023 is zeggenschap via wetgeving is vastgelegd*.
Dit is een belangrijke stap om zeggenschap voor zorgprofessionals te stimuleren, waarbij wij kansen zien om professionele zeggenschap als ‘gewenst en logisch’ te laten ervaren voor de organisatie’. Hoe mooi zou het zijn als het binnen organisaties als vanzelfsprekend wordt gezien dat zeggenschap voor zorgprofessionals een plek heeft?
En dat kan!
Vind jij het ook een uitdaging zeggenschap in te richten binnen jouw organisatie? Om meer autonomie te verkrijgen over jouw vakgebied? Je echt gehoord weten, gezien voelen in je professie en structureel een bijdrage te kunnen leveren aan goede zorg? Daar helpen wij je graag verder mee.
Denk bijvoorbeeld aan het formeel inrichten van zeggenschap, welke vorm en inhoud is daarvoor nodig? Daarnaast het ontwikkelen van inzicht en vaardigheden hoe je dat daadwerkelijk in de praktijk neerzet. Want als je mee mag praten, mee beslissen, aan planvorming deelneemt of aan de bestuurstafel plaatsneemt: hoe doe je dat dan?
Wat we bieden is:
Begeleiding in de opzet en doorontwikkeling van zeggenschap (voorbeeld noemen, bijv. begeleiding VAR/VSB); opzet zeggenschap in structuur en aanpak.
Training en Coaching hoe als team en als persoon jezelf optimaal in te zetten om zeggenschap ook daadwerkelijk impact te laten hebben.
Organiseren van bijeenkomsten en events (in samenwerking met jou/jullie/de organisatie) om zeggenschap binnen de organisatie of beroepsgroepen te stimuleren (werksessies, conferenties, symposia).
Kwaliteiten die we kunnen helpen ontwikkelen zijn o.a.: ‘Invloed vergroten, zeggenschap vormgeven, stakeholdermanagement, inzicht in jezelf en jezelf weten te sturen, communicatie levels snappen en benutten, beïnvloedingsstijlen doorgronden en vooral plezier ontwikkelen en kansen zien om van meerwaarde te zijn voor de organisatie’.
Ben je ook benieuwd naar andere leiderschapstrajecten, veranderkunde, projectmanagement, kijk dan nog eens verder op www.uturnleadership.nl
En leuk om een voorbeeld te zien van wat we gedaan hebben:
* Zeggenschap van zorgmedewerkers wettelijk vastgelegd | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl;
Home – Landelijk Actieplan Zeggenschap (zeggenschapindezorg.nl)
Professionele zeggenschap wordt door het Landelijk Actieplan Zeggenschap en Veerkracht gedefinieerd als: “Zelf kunnen beslissen als het over je professie gaat (beroepsontwikkeling en beroepsinhoud) en de kans krijgt en neemt om inspraak en invloed te hebben wanneer het je professie raakt (beleidsparticipatie en beslissingsbevoegdheid)” (Actieplan-Zeggenschap, 2022, p.9).
Zeggenschap in de zorg
‘De grootste uitdaging om de zeggenschap binnen een organisatie te versterken, is om concreet te maken wat zeggenschap voor jouw organisatie betekent,’ vertelt Ria Slingerland-Blom. Ria is al jaren werkzaam als adviseur bij verschillende zorgorganisaties en als trainer voor het LAZ met als doel de zeggenschap en het leiderschap van zorgprofessionals te versterken.
‘Want betekent zeggenschap voor jou dat je als professional een plek aan tafel hebt bij het bestuur? Of vind je het bijvoorbeeld vooral belangrijk dat je kan meedenken over je eigen rooster? Dat kan voor elke organisatie en iedere professional anders zijn. Pas als je daar over nadenkt, kun je écht aan de slag.’
Ria beschrijft hoe je dit met 3 tips kan doen:
TIP 1: Wees niet verrast dat de achterban nog niet is aangehaakt
‘Ik zie heel vaak dat een kleine groep mensen binnen een organisatie enorm enthousiast is over het versterken van zeggenschap, maar gefrustreerd raakt als niet alle professionals datzelfde enthousiasme ervaren. Daarom is het zo belangrijk dat je ervan bewust bent dat de mensen die nog nooit gehoord hebben van zeggenschap, ook de tijd nodig hebben om betekenis te geven aan wat het is. Dat kan misschien voelen als een stap terug, maar alleen door hen die tijd te gunnen, krijg je zoveel mogelijk mensen mee.’
TIP 2: Ga in gesprek met je achterban
‘Het gevaar van een kleine groep enthousiastelingen die start met zeggenschap is dat zij een heel sterk beeld hebben van wat er moet veranderen binnen de organisatie. Maar het is belangrijk om te horen waar andere professionals behoefte aan hebben bij het versterken van zeggenschap. Zo voorkom je dat een kleine groep mensen bepaalt óver de professional in plaats van mét de professional.’
TIP 3: Zorg dat je concreet maakt waar je invloed op wilt hebben
‘Zodra je dat gesprek hebt gefaciliteerd met de professionals, kun je sámen concreet gaan maken wat zeggenschap betekent binnen jouw organisatie. Waar lopen de professionals tegenaan? Waar zouden ze graag verandering zien? Maar ook: wat gaat er misschien al goed? Als je die vragen stelt en inventariseert waar de pijnpunten zitten, zorg je dat het een project wordt van iedereen en gespecificeerd op jóuw organisatie, zonder dat het een hele algemene boodschap wordt die op elke organisatie toepasbaar is.’
Overig aanbod: